Forside

Fra Demokratitankens Wiki
Spring til navigationSpring til søgning

Velkommen til Demokratitankens Wiki!

Velkommen til Demokratitankens Wiki (DTW) om demokrati, med særlig fokus på demokratimodellen/teorien deliberativt demokrati.

Håbet er at indholdet i Wikien kan være medvirkende til en mere kvalificeret debat om Danmarks demokratiudvikling.

OBS: Wikien fungerer som Demokratitankens åbne leksikon, som en åben online studienotesbog. Der er derfor en del næsten tomme artikler, hvor der blot foreløbigt er registret; en person, en model eller metode, en organisation, eller andet. Ligesom eksempelvis en model/metode kan være fejlkategoriseret, indtil den undersøges nærmere.

Indhold

Deliberativt demokrati, introduktion

Deliberativt demokrati bør isoleret set betragtes som en idealforestilling, ikke som en erstatning for det repræsentative demokrati eller det liberale demokrati, men som et supplement til og en kvalificering af demokratiet generelt. De fleste deliberative demokrater medtager i dag elementer fra både repræsentativt demokrati såvel som fra liberalt demokrati og direkte demokrati.

I modsætning til repræsentativt demokrati, som har stemmeafgivelse og flertalsafgørelser i centrum, så er afstemning og flertalsafgørelser kun et nødvendigt onde i deliberativt demokrati. Deliberativt demokrati har derimod deliberation - den oplyste, argumenterende, konsensussøgende, resultatorienterede og dialogbaserede offentlige debat - i centrum.

Læs mere i artiklen Deliberativt demokrati, link i venstremenuen under Indhold.Deliberation

Deliberation betyder grundlæggende rådslagning, eller grundig overvejelse. Indenfor deliberativt demokrati lægges der en bredere betydning i ordet deliberation; en deliberation er en dialogsøgende, ligeværdig, undersøgende og argumenterende samtale eller debat, i et veltilrettelagt arrangement for en gruppe borgere. Sådanne arrangementer kaldes også mikrokosmos deliberationer, da forsamlingen tilstræbes af være repræsentativ.

Læs mere i artiklen Deliberation, link i venstremenuen under Hovedartikler.
Deliberationer og andre involverende arrangementer

Find oversigt per model her, og find alle registrerede deliberationer i kronologisk rækkefølge her.

DTW har registreret mere end 357 afholdte deliberationer rundt om i verden, hvoraf der er oprettet 306 særskilte wiki artikler.

Sektionen er sidst opdateret 04.09.2019.Modeller og metoder

Demokratitanken har registreret en række Modeller og metoder, inddelt i følgende kategorier:

Deliberative modeller

Samskabelse

eDemokrati metoder og platforme

Borgerinddragelse

Perifere modeller

Projekter

Værkstedsmetoder

Værktøjer.

Der er i alt registreret 197 forskellige modeller og metoder i Wikien, hvoraf der er oprettet 172 artikler. Sektionen er sidst opdateret 30.10.2018.Ressourcer

Velkommen til Demokratitankens Wikis Ressource sektion, her har vi opbygget et omfattende bibliotek af ressourcer inddelt i kategorierne:

Artikler, en samling links til nyheds artikler, akademiske artikler, afhandlinger, studier og forskning, essays, symposium, bogkapitler, analyser, rapporter, blogindlæg, og lignende; der omhandler deliberativt demokrati eller nært beslægtet emner.

Blogs om deliberativt demokrati og demokratiudvikling generelt.

Bøger, en samling links til bøger omhandlende deliberativt demokrati eller nært beslægtede emner.

Guides, en samling links til guides og ressource centre med mere på eksterne sider.

Forskning, forskning indenfor deliberativt demokrati.

Organisationer, en række organisationer, institutter, tænketanke, centre, konsulentbereauer, fonde, borgersammenslutninger, projekter, og andre former for sammenslutninger har igennem de senere årtier beskæftiget sig med deliberativt demokrati teoretisk såvel som praktisk udvikling og afvikling af deliberative modeller.

Der er registreret over 134 organisationer i wikien, senest opdateret 18.03.2020. Visse perifere organisationer er medtaget.

Personer, en længere række personer der har påvirket og fremmet debatten om deliberativt demokrati de senere årtier.

Der er registreret over 1.438 personer i wikien, senest opdateret 18.03.2020.

Sociale medier, deliberativt demokrati på de sociale medier (artikel planlagt).

Tidsskrifter, en række tidsskrifter omhandlende deliberativt demokrati eller demokratiudvikling generelt.

Der er registreret 54 tidsskrifter, hvoraf der er oprettet 20 særskilte artikler, sektionen er senest opdateret 13.03.2019.

Audio, radioprogrammer og podcasts om deliberativt demokrati.

Video, en samling videoer om deliberativt demokrati og nært beslægtede emner.

Brug venstremenuen Ressourcer, start på oversigtsiden Ressourcer eller gå direkte til de enkelte kategoriers artikler eller oversigtsider linket til ovenfor.Væsentlige eksterne henvisninger 2020

Xxx